Prova pilot per eliminar els herbicides

Prova pilot per eliminar els herbicides

Prova pilot per eliminar els herbicides

IMG_7543

L’Ajuntament ha aplicat diferents tractaments als escocells dels arbres del Castell del Benviure.

Durant molts anys, a Castellbisbal, com a molts altres municipis, s’ha evitat el creixement de males herbes als escocells dels arbres amb l’aplicació d’un herbicida, el glisofat, que mata les herbes, però no els arbres.

Tot i que no hi ha cap evidència clara de que el glisofat sigui perjudicial per a la salut, des de l’Ajuntament s’ha considerat que s’ha fet servir d’una forma exagerada, i que per prudència, calia limitar-ne l’ús.

Amb aquest objectiu ha dut a terme una prova, que ha durat dues primaveres, i que ha permés comparar els resultats de tres tractaments diferents. Uns escocells s’han tractat amb herbicida, com sempre, en uns altres no sa’ha fet res, i en altres s’han anat eliminant manualment algunes de les herbes que a criteri dels jardiners, calia treure.

Finalment s’ha valorat que aquesta darrera opció és la millor i s’ha decidit estèndre-la a la resta del municipi.

Canvi visual

Aquest mètode suposa un canvi que ha pogut sorprendre a alguns veïns. Fins ara, per exemple, no hi creixia l’herba entre les llambordes de les voreres. Això era així per l’aplicació regular de l’herbicida.

Possiblement hi ha persones que ho prefereixen així, ben net i pulit. Però des de l’Ajuntament es considera que cal reduir l’ús d’herbicides, sobretot en espais on molt fàcilment pot entrar en contacte amb nens i animals domèstics. Sens dubte suposa un canvi visual al que caldrà acostumar-s’hi.

De fet, ja fa un any que es va deixar de fer servir a les zones de jocs infantils, als parcs i a les zones de terra entre llambordes.

Precisament l’estat de les zones verdes de la zona del Castell de Benviure i el Parc de les destresses, l’àrea de prova, ha estat motiu d’alguns comentaris a les xarxes socials de veïns sorpresos pel que pensaven era una deixadesa per part de l’Ajuntament. Res més lluny de la realitat. Una vegada conclosa la prova, s’ha procedit a tallar les herbes i tornar la zona al seu aspecte normal, i sense la utilització d’herbicides.