Parlem de Serveis Socials

Parlem de Serveis Socials

Parlem de Serveis Socials

600_height__actualitat_2017_10_octubre_jornades_de_la_gent_gran_39_amf8346_231017_1024

Centre Integral de Serveis per a la Gent Gran

A finals del 2018 vam publicar un article en què parlàvem de la necessitat de disposar d’un equipament d’atenció a les persones grans, adaptat a les característiques de Castellbisbal. Calia doncs preguntar-se com havia de ser aquest espai, quantes places havia de tenir, quina era la ubicació idònia o quins serveis desitjaven els nostre veïns.

Un projecte de futur

Durant el passat 2018, l’equip de govern d’Alternativa va fer el primer pas: respondre a aquests interrogants a partir d’un estudi pel qual es van fer 92 entrevistes a veïns i veïnes majors de 65 anys i als seus familiars, així com a professionals del sector i als grups del consistori. Des d’aleshores hem seguit treballant per fer possible aquest projecte tan necessari.

Aquest primer estudi ens ha donat les premisses bàsiques per crear aquest servei residencial i de convivència: disposar de 80 places, que siguin al nucli urbà; que s’hi incorpori el centre de dia, que disposi d’habitatges amb serveis i que incorpori atencions com els àpats a domicili, un servei que des de l’equip d’Alternativa ja hem fet realitat.

Així doncs, hem encarregat un segon estudi necessari per concretar el pla de funcionament i de gestió d’aquests servei, així com una proposta constructiva i econòmica que analitzi els diferents espais del nucli urbà on poder ubicar aquest centre de serveis per a la gent gran.

Al grup d’Alternativa volem un Centre Integral de Serveis on, més enllà de l’atenció a la dependència,   s’hi incloguin altres modalitats de serveis d’acompanyament habitacional per a persones grans autònomes i que el centre esdevingui un espai de referència per a tothom al nostre municipi, combinant les expectatives de la població i les noves tendències d’envelliment actiu.

Compromesos amb els Serveis Socials

Alternativa va arribar a l’Ajuntament amb el ferm propòsit de posar ordre a una situació caòtica en l’àmbit dels Serveis Socials. Calia assegurar l’optimització dels recursos, realitzant un treball d’equilibri entre les necessitats reals i les assistencialistes, fomentant la igualtat d’oportunitats, salvaguardant la dignitat de les persones i assegurant el bon ús de prestacions socials per a les necessitats bàsiques.

Ens vam comprometre a ajudar totes les famílies amb fills a l’educació obligatòria en les despeses de material escolar i a defensar l’enfortiment i l’ampliació de la formació secundària. I també ajudar els joves que volguessin emancipar-se amb subvencions d’una part del cost del lloguer del seu habitatge durant els dos primers anys.

Hem tornat a dedicar a la gent gran tota l’atenció que es mereixen, recuperant i ampliant serveis que s’havien perdut en els darrers anys. Era el nostre compromís i de seguida vam prendre les mesures per redreçar la situació, millorant no només els ajuts econòmics, sinó també i amb especial atenció, els serveis d’atenció directa, posant l’abast de les persones recursos de suport emocional, socioefectiu i econòmics.

Hem creat el Servei d’àpats a domicili. Hem encetat el Programa Serveis Socials més a prop dels 80, de visites individualitzades per detectar possibles situacions socials i de salut. Hem ampliat les activitats de l’Espai de la Plaça i el Servei de Teleassistència. I també hem recuperat la sortida cultural gratuïta per a la gent gran.

A més, hem fet obres d’arranjament als habitatges de la gent gran: instal·lació de passamans, dutxes adaptades, alçadors de llits, esglaons d’accés al domicili, etc, valorant qualsevol actuació dins de la llar que estigui suposant un impediment per al desenvolupament i la mobilitat de la persona de forma autònoma. La majoria son per a gent gran, tot i que també n’hem fet per a algú amb diversitat funcional.

PRESENT

Educació

 • Ajut de material per a tota la infància i adolescència escolaritzada(50 €)
 • Participació de les AMPA en el centre de la gestió i com principal involucrats en l’educació del municipi
 • Recuperació de l’escola de mares i pares
 • Aplicació del criteri d’equitat als centres

Participació

 • Processos participatius reals, on la participació té veu i vot. (pla d’igualtat, horts urbans, estudi necessitats socials del futur centre integral de serveis per a la gent gran)
 • Comissions d’entitats per a la realització, creació i participació d’esdeveniments importants: festes majors, Carnestoltes i Cavalcada de Reis.

Serveis Socials:

 • Polítiques socials, més enllà de la reparació de la pobresa. La prevenció de les situacions de vulnerabilitat . Ajudes de lloguer, ajuts per al transport i beques menjador.
 • Nous ajuts: ajuts per al transport jove (2018) Ajuts de l’IBI, sota criteris socials (2016) Ajuts d’infància: beques menjador, sortides i material escolar, i transport
 • Recuperar la sortida cultural gratuïta per a la gent gran
 • Dinamització i ampliació d’activitats del Espai de la Plaça
 • Màquines per fer exercici al aire lliure adaptades a la gent gran
 • Millora substancial en la gestió de la dependència: nous serveis per perllongar l’estada al domicili. Millores en el centre de dia: augment de les hores de podologia i fisioteràpia, augment del personal d’atenció directa, transport adaptat al migdia. Creació d’un nou servei d’àpats a domicili per millorar l’autonomia de les persones grans i donar suport a les famílies cuidadores.
 • S’ha elaborat per primera vegada un estudi sociodemogràfic que ens ha de dir quin tipus de serveis necessitem: ubicació, places, tipus de serveis que ha d’incorporar.

Joventut

 • Beques per al lloguer jove
 • Projecte Deskorda’t: activitats de lleure i oci per a noies i nois adolescents que requereixen suport en les habilitats socials i de relació.
 • Nou espai PIJ: nova dinamització i gestió
 • Nou servei d’educació de carrer

Igualtat:

 • Polítiques d’igualtat més enllà de les jornades o dies commemoratius
 • Millora del servei d’atenció a les dones: SIAD i servei jurídic

 FUTUR

Ha estat molta la feina feta en aquests quatre anys, però encara en queda molta per fer, projectes que ja hem començat i que aniran veient la llum en els propers mesos.

Educació

 • Nova línia de la Cavalcada de Reis ( 2018 i 2019) amb el protagonisme de les entitats municipals
 • Posada en marxa del desenvolupament del projecte de camins escolars
 • Millora en les subvencions concedides als centres i a les AMPA

Participació

 • Actualment: participació en el Pla Local de Joventut, organització dels primers pressupostos participatius joves i el Pla Local de Salut.

Serveis Socials

 • Continuar en l’elaboració del projecte de construcció de l’edifici de serveis integrals per a la gent gran.

Joventut

 • Casal jove (nova ubicació del PIJ i un nou format ateneu)