Parlem de Sanitat

Parlem de Sanitat

Parlem de Sanitat

Captura de pantalla 2018-03-05 a les 12.42.43

L’ampliació horària del CAP permet atendre-hi més de 1.600 pacients durant el primer any

El compromís d’AxC amb la sanitat és un fet indiscutible. Ja a l’any 2000 l’Ajuntament de Castellbisbal, governat per Alternativa, va avançar els diners per poder construir l’actual CAP. Abans havia assumit el cost del servei d’urgències 24 hores, fins que la Generalitat se’n va fer càrrec l’any 2000.

En aquest mandat s’ha treballat de valent per recuperar els servei perdut de 24 hores i, tot i que no ha estat encara possible, sí que s’ha aconseguit una ampliació de l’horari del CAP, que ha permès atendre-hi més de 1.600 pacients durant el primer any.

1.300 hores més de CAP

L’ampliació d’horari del CAP ha estat una de les prioritats de l’equip de govern des de l’inici d’aquest mandat i es va fer real a partir de l’1 de setembre de 2017. Des de llavors, el centre sanitari de Castellbisbal obre de 8.00 a 24.00 hores cada dia de l’any (inclosos caps de setmana, festius i mes d’agost); això significa que el CAP és obert 1.300 hores anuals més que amb l’horari antic.

Castellbisbal és l’única població que ho ha aconseguit

Amb l’ampliació d’horari, s’ha revertit part de la retallada que el CAP va partir al 2011 quan es van reduir els horaris de nombrosos centres sanitaris arreu de Catalunya. La lluita veïnal, a través de la Plataforma No al Tancament del CAP, amb la complicitat dels diferents grups polítics locals i l’acció decidida del govern d’Alternativa, han fet possible recuperar part de l’horari retallat; de fet, Castellbisbal és l’única població que ha aconseguit aquesta fita. Tanmateix, cal recordar que la reivindicació sempre ha estat que el centre estigui obert durant les 24 hores del dia, tot l’any.

Evitar desplaçaments
El fet que el CAP romangui obert durant més hores facilita l’accés a l’assistència sanitària als veïns del poble, que no han de desplaçar-se a d’altres municipis per rebre una primera atenció mèdica.

I és que com va dir l’alcalde i responsable de Sanitat, Joan Playà, “l’ampliació d’horari permet oferir una atenció més propera, ràpida i còmoda” i creu que el fet que “més de 1.600 persones hagin utilitzat aquest servei durant el primer any demostra que la lluita per incrementar l’horari del CAP està més que justificada”.

I moltes més coses …

En aquest mandat, el govern d’AxC ha aconseguit també millorar les connexions del transport públic entre CTBB i Rubí i CTBB i Terrassa, amb un increment de les freqüències i  reajustament en els horaris. La línia que ens uneix amb l’Hospital de Terrassa a passat de 4 serveis diaris a 9

 Hem creat el Consell de Salut, un òrgan de participació ciutadana per incrementar la col·laboració i coordinació entre tots els actors de l’àmbit sanitari local.

Vam predir un acord per declarar Castellbisbal com a municipi cardioprotegit i ho hem fet realitat: hem instal·lat DEA (desfibril·ladors) en tot el municipi i equipaments municipals. Hem passat de 6 a 20 DEA i hem arribat als nuclis residencials de Can Campanyà, Can Costa, Santeugini i Costablanca, la qual cosa ha convertit Castellbisbal en un municipi cardioprotegit.

Hem establert un programa de formació continuada en l’àmbit dels primers auxilis i també sobre el funcionament dels DEA, que arriba a tots els centres educatius del municipi, des de P5 fins 4t d’ESO, incloent també tot el professorat, Policia, joves i entitats esportives.

Oferim a tota la població un gran ventall d’activitats en l’àmbit de la protecció i la promoció de la salut, amb una especial atenció a la gent jove del municipi: tallers d’alimentació saludable, cura del seu cos, atenció a possibles addiccions, sexualitat, primers auxilis, etc.

Hem creat un programa anual de col·laboració interadministrativa, mitjançant el qual cada any destinem una partida econòmica de 3.000€ per adquirir i cedir diferent material mèdic, informàtic i de suport al nostre CAP, per tal de contribuir a la millora dels serveis que presten a tota la ciutadania.

Vam aconseguir l’ampliació de l’horari d’obertura de les farmàcies locals fins a les 12 de la nit, per adaptar aquest almenys al mateix horari que fa el CAP. Això ha estat possible gràcies a la predisposició de les tres farmàcies existents i a l’acord al qual van arribar amb el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, després d’atendre una petició feta directament per l’alcalde.

 Ampliació del CAP

 Finalment, un altre dels projectes pel qual hem treballat des d’Alternativa i que veurà la llum molt aviat és l’ampliació del CAP. La Generalitat ja disposa del projecte d’obres redactat i només està pendent d’aprovar-ne el finançament, per tal d’iniciar la licitació de les obres. L’ampliació permetrà disposar, entre d’altres, de 12 noves consultes, dues de les quals es preveu que seran destinades a la prestació del servei d’odontologia. En el darrer Consell de Salut celebrat el dia 11 de gener de 2019, la directora del Servei Català de la Salut a la nostra regió sanitària va anunciar que esperaven poder iniciar aquests obres l’any 2020.