L’OMS albira el final de la COVID 19

L’OMS albira el final de la COVID 19

L’OMS albira el final de la COVID 19

Dimecres, 14 de setembre, Tedros Adhamon , el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va dir que “encara no hem arribat a la meta, però el final està a la vista”

I és que per molt que ens ho sembli no hem tornat a la normalitat, entesa aquesta com la situació que vivíem abans del 13 de març de 2020. Perquè, malauradament, a partir d’ara viurem en una altra realitat, doncs la pandèmia ha sacsejat masses coses perquè puguem afirmar que res ha canviat.

La COVID ha provocat una crisis sanitària sense precedents, de la qual caldrà aprendre i assumir tot allò que ha fallat, els punt febles i les seves mancances per, ara si!, d’una forma decidida i valenta, afrontar totes aquelles millores que siguin necessàries per continuar oferint una sanitat pública de la màxima qualitat a tota la ciutadania.

Relacionat amb això, Tedros també ha dit, que cal mantenir la inversió sanitària per estar preparats per futures possibles onades d’infeccions.

Però la pandèmia també s’ha estès en molts altres àmbits de la nostra societat: la investigació i els desenvolupament; l’economia, les desigualtats, el treball, els serveis socials, l’educació, els neguits i les angoixes i les relacions personals, la cultura, l’oci, el comerç, la restauració, l’esport, la mobilitat… res s’escapa als efectes d’aquesta crisi.

Covid i acció de govern a Castellbisbal

A nosaltres, com a grup polític, també ens ha afectat la COVID. La situació, principalment durant els primers mesos de la pandèmia, l’any 2020, va ser realment desbordant. Vam haver de fer front des del Govern municipal a una situació totalment desconeguda, inicialment amb una manca d’informació prou clara sobre què estava passant, com havíem d’actuar i què podíem fer realment.

Ens vam trobar en  un estat d’excepció on havíem de prendre decisions ràpides de cara a tota la població, però també donar solució urgent a un munt de necessitats que es van manifestar i que calia resoldre des de l’Ajuntament, fossin o no competències municipals.

Van ser moments en els quals no podíem atendre a protocols burocràtics o limitacions legals, calia actuar i resoldre tots aquells problemes que anaven sorgint sense aturador, però sense oblidar en cap moment l’atenció directe a les persones que podien presentar o patir una major vulnerabilitat.

Moltes son les decisions que hem pres en aquests dos anys i que han servit per donar resposta a les necessitats de la població o si més no, per contribuir d’una forma decidida a mitigar els efectes d’aquesta crisi.

Hem estat i seguim al costat de les persones més vulnerables, destinant importants quantitats de recursos per respondre a les seves necessitats.

Hem ofert ajuts econòmics i altres recursos al comerç, la restauració i els serveis de proximitat. Hem garantit en tot moment l’atenció a les persones, perquè no volem que ningú es pugui quedar enrere, especialment quan encara no s’havien curat totes les ferides que havia provocat la crisi econòmica anterior.

Segurament no haurem encertat en totes les nostres decisions. Molt probablement pot haver-hi qui pensi que no hem estat a l’alçada. Si és així, assumim les nostres errades, naturalment, perquè dedicar-se a la política no deshumanitza a les persones i sabem que no tothom haurà patit els efectes d’aquesta pandèmia de la mateixa forma i que no tothom haurà fet la mateixa lectura sobre l’actuació que hem dut a terme des del Govern municipal.

Hem de dir que ens sentim molt orgullosos per la feina feta. Hem estat al peu del canó cada dia, especialment durant els mesos més complicats i difícils.

Vam mantenir sempre les portes obertes perquè ningú es trobés sense almenys una resposta, una atenció de proximitat, una veu que també l’escoltés. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració de molta gent que ho ha fet possible i als quals també volem agrair el seu esforç.

Estat dels projectes municipals

Ningú podia imaginar, al començament d’aquesta legislatura, que passaríem prop de 2 anys en una situació tan complicada, plena d’incerteses i que finalment afectaria a tot el planeta com ho està fent. Inevitablement aquest fet tant excepcional e imprevisible també ens passa factura en el nostre dia a dia i haver de fer front a les urgències, tot i que no ens fa oblidar les prioritats amb les quals ens vam comprometre amb la ciutadania, si que ha provocat un desajust en les previsions o els terminis que inicialment ens havíem marcat.

Naturalment no podem culpar de tot a la COVID, però se’ns dubte que tindrà molt a veure amb el grau de compliment de molts dels projectes que tenim sobre la taula. Tothom ha patit els embats d’aquesta crisi i encara son moltes les empreses, administracions o professionals que no han recuperat el seu ritme de treball habitual. L’Administració ja és lenta de per sí, i aquesta pandèmia pot agreujar encara més aquesta manca de celeritat en molts aspectes.

Malgrat tot, hem mantingut tots els serveis en marxa sempre que ens ha estat possible i permès per les continues restriccions oficials. Hem garantit els llocs de treball de les empreses externes  prestadores de serveis municipals. Hem fet front a tots els pagaments i despeses ordinaris i extraordinaris, així com a les retribucions de tot el personal. Hem activat recursos econòmics extraordinaris per reforçar i incrementar les prestacions a les persones més vulnerables. Hem redactat i aprovat un Pla de contingència que ha permès oferir ajuts econòmics a comerços, bars i restaurants, i empreses i activitats de serveis (perruqueries, centres d’estètica, gimnasos, etc.).

Els efectes de la pandèmia son difícils d’avaluar en un context més global, però per nosaltres ha significat la necessitat d’ajornar prioritats polítiques, per tal d’atendre necessitats imprevistes i urgents de la ciutadania que reclamaven respostes ràpides i efectives.

Tanmateix, hem procurat mantenir una activitat ordinària que garantís el correcte funcionament dels serveis municipals, adaptant-los en tot moment a les recomanacions que anàvem rebent d’altres administracions i tan aviat com ha estat possible, hem tornat a recuperar el normal funcionament d’aquests.

Una bona gestió econòmica

Els costos econòmics també son importants, però gràcies a la situació sanejada que havíem aconseguit en els pressupostos municipals, hem pogut fer front a despeses extraordinàries mantenint la congelació dels impostos i les taxes municipals i oferint fins i tot ajornaments i fraccionaments en el pagament d’impostos per aquelles empreses i particulars que ho han necessitat.

Els projectes més importants que tenim previstos segueixen endavant, malgrat els endarreriments que patirem i que haurem d’assumir.

Estem intentant recuperar la normalitat en tots els processos i és important esmentar que, tot i les dificultats amb les que ens hem trobat, durant els anys 2020 i 2021 hem activat inversions al nostre municipi per import de 6 milions d’euros, mantenint així els diversos programes de conservació i millora dels serveis i dels equipaments municipals.

Des del grup d’Alternativa per Castellbisbal i des de les nostres responsabilitats al front del Govern municipal, juntament amb totes aquelles persones, entitats, grups polítics, etc. que ens han fet costat, hem posat tot el nostre esforç i dedicació per intentar gestionar aquesta situació tant excepcional de la millor manera possible, donant resposta a les necessitats de tota la ciutadania.

I seguirem treballant per garantir que ningú es quedi enrere com a conseqüència d’aquesta crisi que ens afecta.