La mobilització com a eina de transformació

La mobilització com a eina de transformació

La mobilització com a eina de transformació

 IMG_0751    IMG_0750

Aquests dies es compleix l’aniversari d’uns fets que van generar la mobilització de tot un poble durant prop d’un any: persones grans, joves i petites sortíem al carrer a manifestar-nos, omplint el poble de pancartes, cartells i pintades. Responíem massivament a les convocatòries i portàvem la nostra protesta fins diferents indrets del país, tallant autopistes i carreteres i arribant, malauradament, a enfrontaments amb la policia. Efectivament, fa 30 anys de la lluita de Castellbisbal contra la pretensió del Govern de la Generalitat d’instal·lar un abocador de residus industrials al nostre municipi.

Abans també hi havia hagut mobilitzacions al poble: en defensa de la cultura, de l’ensenyament, de la llengua o de la llibertat d’expressió. Després hem viscut de noves: contra les guerres, les retallades socials, la defensa de la sanitat i del CAP, entre d’altres.

La lluita contra l’abocador, però, va marcar un abans i un després al nostre poble en molts aspectes: en la política local, en la sensibilització mediambiental o en la necessitat de protegir el nostre entorn natural. Aquella unitat d’acció, defensant un interès comú i compartit per la majoria de la població, va aconseguir el seu objectiu: l’abocador no es va instal·lar. Va ser una gran victòria, compartida i celebrada per tothom, que va posar Castellbisbal en el mapa com un poble lluitador i defensor a ultrança del seu territori. El resultat d’aquella lluita va anar més enllà i va comportar, per exemple, el nomenament per primera vegada d’un Conseller de Medi Ambient a la Generalitat.

Des de fa uns anys assistim a grans mobilitzacions que, a nivell de país, s’estan produint en defensa de l’autodeterminació, de la independència i de drets fonamentals que es consideren vulnerats. El nostre poble no és aliè a aquestes i, malgrat no existir unanimitat entre la ciutadania, les demandes es defensen i es manifesten de forma pacífica des de la tolerància i el respecte a la llibertat d’expressió. Que la ciutadania es mobilitzi en defensa d’allò que considera just és sa i sovint necessari, quan la política no resolt les demandes de la població.

Des de l’Alcaldia i des d’Alternativa per Castellbsibal fem una crida al manteniment d’aquest respecte entre les diferents formes de pensar o d’entendre el que està passant al nostre país. Apel·lem al diàleg i al respecte mutu, amb la confiança que aquest és el camí per trobar una solució a un conflicte històric que no es resoldrà amb violència, imposició de la força, humiliació o empresonaments.

IMG_0749